PÅ FD: AIK-varningen – ”Satsat stora pengar, måste få något tillbaka – annars ryker någon”

av | 27 mars, 2018

Efter flera år som assisterande tränare till Neil Lennon i Celtic och Bolton vände Johan Mjällby hem till Sverige för att stå på egna ben.

Hans första jobb som huvudtränare blev Västerås SK där han tillbringat två säsonger i divison 1 innan chansen dök upp att hoppa på Gefle i Superettan i vintras.

– Jag ville framförallt upp ett hack i seriesystemet och komma tillbaka till att jobba med fotboll på dagtid, vilket jag gjort under större delen av min karriär. Bara att kunna kalla in spelare för att titta på videoklipp och träna extra, det är en stor skillnad i professionalitet, säger han till FotbollDirekt.se.

Mjällby efterträder Poya Asbaghi som under en mirakelhöst räddade Gefle från nedflyttning och placerade laget på en tolfteplats, precis ovanför negativt kvalspel. Den förre Celtic- och AIK-spelaren vill bygga vidare på Asbaghis arbete, samtidigt har klubben tappat flera tongivande spelare och har en ekonomisk verklighet som inte tillåter några stora rekryteringar.

– Jag är väldigt positivt överraskad av Gefle. Det är en fin klubb med fina faciliteter. Vårt enda aber är ju ekonomin där vi just nu har det lite tufft. Det kommer såklart spegla sig på och utanför planen.

Mittbacken Martin Rauschenberg och anfallaren Bajram Ajeti försvann båda till Brommapojkarna. En annan ”kontraktsräddare” Deniz Hümmet har lämnat för allsvenska Trelleborg. På Superettans upptaktsträff tippades Gefle på en niondeplats.

– Vad som är realistiskt? Att komma bättre än i fjol. Tyvärr tappade vi många bra spelare, samtidigt ska vi givetvis bygga vidare på det Poya skapade – att vara mer spelförande och bolltrygga mot vad Gefle kanske varit kända för. Vi kanske inte har samma material som under hösten men vi har många unga spelare som kan explodera och bli riktigt bra.

– Sen är det svårt att säga vad som är skillnaden mellan mig och Poya. Han är kanske lite mer lärande i sitt sätt medan jag varit ute och skapat mig erfarenhet som spelare. Vi har samma stab så den enda skillnaden för spelarna är att jag står där.

I Västerås SK kände Mjällby att han hade vårt att anpassa sina krav till divison 1-miljön. Med spelare som kom till träningarna direkt från studier och arbete fungerade det inte att lägga ribban på den nivån han önskade.

– Omställningen var nog större för mig än för spelarna i Västerås. Nu känns det skönt att vara i Gefle och kunna jobba lite mer i lugn och ro. Klubben gör en liten nystart och jag tror på absolut på Gefle i framtiden. Vi ska fortsätta spela fin fotboll men samtidigt vara effektiva och skapa en vinnarmentalitet. Vi ska älska att vinna och kan vi inte vinna matchen så ska vin inte förlora den. Lite vi mot världen. Jämfört med topplagen så har vi inte en lika bred trupp och kommer vara känsligare för skador. Men vi har spetskvalitet som kan störa alla klubbar i den här serien.

Två år som huvudtränare har passerat. Vad har du lärt dig?

– Jag fick ett ganska stort ansvar av Neil Lennon (Celtic, Bolton) men det var framförallt när det kom till försvarsspelet. Som huvudtränare har jag fått lära mig att se mer till anfallsspelet, att se till att laget är strukturerat där också. Förr i tiden handlade det mest bara om att sätta försvarsspelet och sedan ge fria tyglar offensivt. Så är det inte i dag.

– Sen är allt en mix. Jag är passionerad och kommer ställa stora krav på spelarna. Vår mentalitet ska vara stark. Bredvid mig har jag Marcus Bengtsson som assisterande, en tränare som älskar att rita på tavlan och sitter 24 timmar om dygnet med taktiska detaljer på hur spelarna ska röra sig. Vi har en bra kombination i ledarstaben i Gefle och är glada att ha spelare som lyssnar och vill framåt.

Vill du också framåt och uppåt?

– Jag kom inte hit för att sitta och titta på och förlora matcher. Allsvenskan? Ja, det är klart att jag vill så högt som möjligt men nu är det Gefle som gäller.

Som AIK-ikon, vad säger du om klubbens satsning i år?

– AIK ska vara favoriter tillsammans med Malmö. De har rekryterat oerhört starkt och har ett fantastiskt lag på pappret. Här om dagen tänkte jag på vilka fantastiska taktiska träningar de måste ha. Jag menar, det är inte så att det är startelvan mot juniorerna när de spelar elva mot elva. AIK har ju nästan två superelvor på pappret. Sen får man ha respekt för att det kan ta lite tid att få allt och alla synkroniserade.

– Men utan tvivel ska AIK vara med i toppen och slåss om SM-guld.

Tålamodet lär vara kort om det går dåligt?

– Det kommer vara ett kort tålamod. Så är det utan tvekan. Trycket finns alltid i AIK men tålamodet kan ibland vara längre än det är nu när man rekryterat så kraftfullt. Man får acceptera att tålamodet kommer vara kortare om det går dåligt, så har det blivit även på den högsta nivån i Sverige. Satsas det mycket pengar så måste man få något tillbaka, annars ryker någon.

Kan du vara avundsjuk på Rikard Norling som får träna AIK?

– Avundsjuk på Rikard? Absolut! Han har ett fantastiskt fint jobb. Framförallt i en klubb med otroligt stark supporterkultur och han har ett otroligt bra lag. Klart att jag kan vara avundsjuk på Rikard. Men det är inget jag grubblar över. Jag vill alltid att det ska gå så bra som möjligt för AIK, det är egentligen den enda klubb jag spelat för i Sverige.

Ditt namn har figurerat i media kring AIK i olika omgångar. Hur är din kontakt med klubben?

– Jo, men det vet jag. Men det är inte aktuellt alls. Nu är jag i Gefle – de har inte ens lånat ut någon spelare till mig, haha.

– Nej, men jag har ingen större kontakt med AIK mer än att jag följer klubben precis som med Celtic. Oavsett hur gammal jag blir kommer jag hålla koll på mina gamla klubbar.

Välkommen att följa vår blogg för att få mer nyheter om billiga fotbollströjor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *